Endodontie

endodontie 1

Despre endodontie

Endodontia se ocupa cu tratamentele de canal, care constau in scoaterea nervului, urmata de obturarea (plombarea) canalului. 

Tratamentul endodontic, cunoscut sub numele de tratamentul canalului radicular, este o modalitate de a salva un dinte infectat. Un dentist care tratează canalele radiculare îndepărtează țesutul infectat din dinte, îl reumple și îl sigilează. Tratamentul canalului radicular elimină infecția și previne viitoarea infecție a dintelui. La majoritatea pacienților durerea se ameliorează imediat după tratament și isi reiau activitățile zilnice normale la scurt timp după aceea.

Prin utilizarea microscopului optic, medicul stomatolog poate observa toate detaliile referitoare la dinte si interiorul acestuia, lucru esential in diagnosticare si tratament.

Ce implica endodontia?

Aceasta procedura consta in devitalizarea dintilor, sau intr-un limbaj mai familiar are loc scoaterea nervilor.

Un dinte tratat incorect pe canal poate duce in timp la probleme grave (de exemplu, chisturi la nivelul radacinii), urmate chiar de necesitatea de a extrage acel dinte.

Tratamentul endodontic are ca scop eliminarea infectiei de la nivelul pulpei dentare si prevenirea complicatiilor acestora in tesutul situat sub dinte si anume paradontiul apical.

endodontie_is

Ce este un canal radicular?

Tratamentul canalului radicular implică îndepărtarea tuturor țesuturilor deteriorate sau infectate din interiorul unui dinte. Deși vasele de sânge și nervii din interiorul dinților sunt importante, nu sunt necesare pentru ca dintele să funcționeze normal. Canalele radiculare ca tratament dentar pot fi cea mai bună opțiune pentru a evita extracția dinților.

Cât de dureros este un canal radicular?

Ar trebui să aveți dureri mici sau deloc, deoarece medicul dentist care tratează canalele radiculare folosește anestezie locală pentru a amorți zona.

Cât durează un canal radicular?

Canalele radiculare pot dura o viață cu o îngrijire orală adecvată.

Este mai bine să extrageți un dinte sau să obțineți un canal radicular?

Medicii stomatologi preferă tratamentul canalului radicular, deoarece de obicei nu există complicații. Extracțiile pot implica mai mult disconfort și procese de vindecare mai lungi.

Care sunt dezavantajele unui canal radicular?

Deși tratamentul canalului radicular rămâne metoda preferată, deoarece vă salvează dintele natural, acesta poate lăsa dintele mai slab și susceptibil la deteriorarea ulterioară.

Care este funcția pulpei dentare?

Pulpa dentară este stratul cel mai interior al dintelui și conține vase de sânge, nervi și țesuturi conjunctive care ajung la rădăcini. Pulpa se ocupă de trei funcții principale:
• Funcția senzorială ca răspuns la cald și la frig
• Formarea dentinei (stratul secundar dur)
• Hrănește dintele prin intermediul vaselor de sânge.


Pulpa face mult pentru dintele tău, totuși, nu este necesar să păstrezi dintele în viață.
Țesuturile înconjurătoare pot susține dintele chiar și fără pulpă.

Ce se întâmplă cu pulpa dentară în timpul unui canal radicular?

În timpul unui canal radicular, medicul dentist îndepărtează toată pulpa bolnavă și curăță interiorul pentru a elimina toate bacteriile și infecțiile. Odată ce spațiul este liber, dentistul umple rădăcina cu un material numit gutaperca și o completează cu o umplere temporară.
Câteva săptămâni mai târziu, medicul dentist îndepărtează umplutura, se asigură că nu există semne de bacterii sau infecție și aplică o coroană permanentă, dacă este necesar.

Cum știu dacă am nevoie de un canal radicular?

Chiar dacă infecția este de obicei primul semn, este posibil să nu aveți simptome vizibile.
Medicul dentist poate descoperi daunele în timpul unei urmăriri de rutină. Cu toate acestea, este posibil să observați unele simptome ale pulpei bolnave:

• Sensibilitate prelungită sau crescută la căldură, frig sau presiune
• Decolorarea dintelui sau a unei cavități mari
• Halena chiar și după ce te-ai periat
• Ganglionii limfatici umflați sau sensibili

Ce se întâmplă dacă aștepți prea mult pentru a obține un canal radicular?

Din păcate, bacteriile și infecția se pot răspândi în alte părți ale gurii. Puteți chiar să dezvoltați un abces dentar care ar necesita o intervenție de urgență.
La Clinica InfiniteSmile, oferim îngrijire dentară de cea mai înaltă calitate pacienților de toate vârstele. Ne mândrim cu facilitățile noastre primitoare, moderne, de ultimă generație.
Pacienții noștri cei mai tineri se pot bucura de spații unice de joacă și tratament pentru copii, pentru a le face mai confortabili.
Echipele noastre stomatologice oferă examinări amănunțite și profesionale pentru a vă asigura că primiți întotdeauna îngrijirea de care aveți nevoie pentru a avea experiențe dentare confortabile, fără probleme. Ne ocupăm de situațiile de urgență dentară și puteți avea încredere în noi pentru a va răspunde la toate întrebările. Echipa noastră vă va învăța chiar cum să vă mențineți igiena sănătoasă în anii următori.

Doctori specialisti endodontie

Medic medicina dentara

Zâmbeşte şi iubeşte cu noi