PROTETICĂ

Coroana dentară

protetica

O coroană dentară poate oferi sprijin, structură și funcție unui dinte care este prea slab sau deteriorat. Medicul dentist poate cimenta coroana sau capacul dentar de dinte, astfel încât să se simtă și să funcționeze la fel ca și dinții naturali.

Prin utilizarea microscopului optic, medicul stomatolog poate observa toate detaliile referitoare la dinte si interiorul acestuia, lucru esential in diagnosticare si tratament.

Ce este o coroană dentară?

Coroanele dentare sunt învelișuri dentare, artificiale, lipite de dinți, pentru a servi drept capa de protecție. Puteți merge la dentist care face coroane din mai multe motive, inclusiv:
– Restaurarea unui dinte rupt
– Susținerea unui dinte slab datorită unei cavități mari sau a mai multor cavități mai mici
– Reconstruirea unui dinte după un canal radicular
– Corecția mușcăturii
– Îmbunătățirea aspectului unui dinte decolorat.


Coroanele sunt confecționate din diferite materiale, dar majoritatea sunt metalo-ceramica sau zirconiu.Ambele opțiuni pot restabili funcția unui dinte și le puteți curăța ca dinții naturali.

Cât durează coroanele dentare?

Depinde. Majoritatea coroanelor durează zece până la cincisprezece ani dacă este respectata igiena dentară. Uneori, coroanele pot dura chiar și câteva decenii.

Dinții se cariaza sub coroane?

Este posibil să se dezvolte cariile dentare de-a lungul marginilor coroanei care se pot extinde sub coroana. Aceste carii apar dacă bacteriile ajung sub coroană și se acumulează din cauza îngrijirii orale slabe.

Care sunt dezavantajele coroanelor dentare?

Deși există multe avantaje în utilizarea coroanelor dentare pentru a restabili dinții, există câteva potențiale dezavantaje.
– Coroanele dentare pot fi costisitoare.
– Dacă dintele este prea deteriorat, pot exista leziuni ale nervilor.
– Puteți dezvolta sensibilitate în dinții adiacenți dacă coroana este prea abrazivă.

Cel mai bine este să discutați opțiunile cu medicul dentist pentru a obține cel mai bun tratament pentru cazul dvs. specific și vă poate ajuta să ajungeți la cea mai bună decizie pentru zâmbetul dvs.

Ce se întâmplă când se prepara pentru o coroană?

Procedura coroanei la un cabinet stomatologic începe de obicei cu un examen clinic și o amprenta dentară pentru a determina forma dintelui și pentru a asigura o potrivire adecvată. Este posibil să dureze câteva ședințe pentru a obține măsurători adecvate și pentru a cimenta coroana de dinte.

Este dureros să-ți pui o coroană pe dinte?

Medicul dentist va folosi anestezic pentru a asigura o experiență aproape nedureroasă. Ar trebui să experimentați doar un disconfort ușor temporar.

Cum puteți spune dacă o coroană de dinți nu este montată corect?

Există mai multe indicații că coroana dvs. nu se potrivește corect și poate necesita o întoarcere la cabinetul dentist.

– Mușcătura ta nu pare prea bună.
– Observați presiune asupra dinților adiacenți.
– Mâncarea se blochează în jurul coroanei.
– Coroana este oscilantă sau slăbită.
– Mestecatul este dureros sau ineficient, deoarece mușcătura ta este greșită.
– Gingiile sunt dureroase, roșii sau inflamate.

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, contactați medicul dentist pentru a vă verifica coroana și a ajusta potrivirea.

De câte ori poate fi înlocuită o coroană?

Poate fi necesar să înlocuiți o coroană dacă o pierdeți, se deteriorează sau aveți mai multe leziuni ale dinților care necesită o nouă coroană. În general, stomatologii pot înlocui coroanele dentare de câte ori e nevoie. Pierderea unei coroane dentare nu este de obicei o urgență, dar trebuie să vă contactați medicul dentist cât mai curând posibil pentru a fi înlocuit.

Poate fi eliminată o coroană permanentă?

Coroanele permanente pot depune eforturi pentru a le îndepărta, dar poate fi necesar dacă există daune subiacente care amenință sănătatea și funcția dintelui.

Puntea dentară

puntea dentara

A avea spații între dinți vă poate afecta viața în mai multe moduri. Când pierdeți dinții, vă poate afecta sănătatea bucală
generală, va poate afecta vorbirea și masticatia. Punțile dentare pot umple acele spații și pot acționa ca dinții tăi naturali, făcându-i un mod excelent de a restabili funcția și estetica. 

Ce este o punte dentară?

O punte dentară umple un spațiu lăsat de unul sau mai mulți dinți lipsă. Este ancorat de dinții naturali rămași de ambele părți ale spațiului. Punțile personalizate pot îmbunătăți mușcătura și aspectul, sprijinind în același timp sănătatea orală.

Obținerea unei punti dentare este dureroasă?

De obicei, obținerea unei punți dentare nu este dureroasă. Acestea fiind spuse, unele etape ale procesului pot provoca o ușoară sensibilitate temporară. Medicul dentist ar folosi un anestezic local pentru a amorți zona în timpul tratamentelor pentru a vă ajuta să vă gestionați disconfortul.

Cât timp după extracție pot obține o punte?

Gingiile trebuie să se vindece după o extracție. Durează cinci sau șase luni pentru ca gingiile să fie suficient de stabile pentru a face față unei punți permanente. Cu toate acestea, medicul dentist va plasa probabil o punte temporară sau o proteză parțială în timp ce vă vindecați.

Care sunt dezavantajele punților dentare?

În timp ce o punte dentară vă poate restabili zâmbetul, există câteva potențiale dezavantaje.


-Veți pierde smalțul unui dinte sănătos pe dinții adiacenți, pentru a le acoperi cu coroane.
Acest proces ar putea pune dinții sănătoși la un risc mai mare de a dezvolta carii dacă podul nu se potrivește corect.


-În plus, uneori dinții adiacenți nu sunt suficient de puternici pentru a susține puntea. Poate slăbi dinții și poate duce la tratamente restaurative mai substanțiale, cum ar fi implanturile dentare.

Zâmbeşte şi iubeşte cu noi